top of page

Underskudd eller ubalanse i jordelementet

 

Her har vi samlet en del forslag til hvordan du kan komme i bedre kontakt med jordenergien for å skape en balanse. Rådene gjelder både de som har mangel på jord i horoskopet, og de som har stor overvekt av jord.

 

Symptomer på manglende eller ubalansert jordenergi

 

Hvert stjernetegn i dyrekretsen er relatert til en del av den fysiske kroppen. Jordtegnet Tyren styrer nakken og strupeområdet, mens de to andre jordtegnene styrer henholdsvis tarmene og bukspyttkjertelen (Jomfruen) samt skjelettet og huden (Stenbukken). Særlig kneleddet er relatert til Stenbukken.

 

Hvis jordenergien er i underskudd, eller hvis den eventuelt er blokkert og innestengt, kan det skape problemer i disse delene av kroppen. Det kan blant annet gi seg utslag i muskelspenninger i nakke og strupe, problemer med tarmer og fordøyelsen, og stive ledd. Yoga, tai chi chuan, uttøyningsøvelser, massasje, samt kroppsorienterte terapier som polaritetsterapi kan avhjelpe dette.

 

I tillegg til tarmer og bukspyttkjertel, er milten det indre organet som i størst grad står i forbindelse med jordenergien.

 

Kroppens jordchakra er senteret ved enden av halebenet (Muladhara chakra). Ubalanse i jord gir ubalanse i dette energisenteret.

 

Andre symptomer:

 

 • Ved mangel på jord vil forholdet til egen kropp og kroppens behov som regel være dårlig. Det samme gjelder for forholdet til den fysiske verden i sin alminnelighet.

 

 • Jordelementet representerer jordnærhet, praktisk sans, sunn fornuft, handlekraft og gjennomføringsevne. Mangel på jord i horoskopet vil kunne gi problemer på disse områdene.

 

 • Vansker med å skape gode rutiner i dagliglivet.

 

 • Følelse av usikkerhet og utrygghet i hverdagen, som om man ikke har fast grunn under føttene.

 

 • Ustabil og skiftende.

 

 

Ved mye, men ubalansert jordenergi:

 

 • Ved mye, men ubalansert jordenergi vil man typisk fremstå som en treg, traust og tung person. Det er  vanskelig å være fleksibel og tilpasse seg nye ideer, miljøer og mennesker.

 

 • Noen fremstår også som sløve, passive og late. De har vanskelig for å skape forandringer i livet. Det gjelder særlig hvis Tyren er det dominerende stjernetegnet.

 

 • Det er lite begeistring og glede i hverdagen. Tungt sinnelag med tendens til depresjoner.

 

 • Skeptisk, pessimistisk og/eller kynisk. Dette gjelder særlig Stenbukken.

 

 • Ensidig opptatt av rikdom og den materielle siden av tilværelsen.

 

 • Tung og stiv i kroppen.

 

 • Problem med tarmer og fordøyelse. Treg mage.

 

 • Har man mye jord i horoskopet, vil stress typisk gi anspente nakkemuskler eller at halsen snører seg sammen. Stress kan også slå ut på magen og fordøyelsen.

 

 

Øvelser for å harmonisere jordenergien

 

Ved mye, men ubalansert jordenergi vil det være viktig å gjøre ting som harmoniserer jordenergien og få den til å sirkulere bedre i legemet:

 

 • Avslapningsøvelser: for eksempel yoga nidra. Du kan bruke et lydspor med guidet meditasjon som leder deg inn i en avslappet og meditativ stemning.

 

Du kan også helt på egen hånd gjøre en avslapningsøvelse, der du fokuserer på de forskjellige kroppsdeler for å slappe av i muskulaturen: Ligg på ryggen og la hele kroppen være avslappet og rolig. Si først til deg selv: «venstre ben er avslappet», og kjenn hvordan musklene slapper av i hele venstre ben. Deretter går du til høyre ben, gir samme mentale beskjed og kjenner at alle musklene i føtter, legger og lår blir helt avslappet. Ta deretter resten av kroppen i rekkefølge: underliv, hofteområde, mage, brystkasse, hals, nedre del av ryggen, øvre del av ryggen med skuldre, deretter nakke, venstre arm, høyre arm, og til slutt hodet.

 

Så fokuserer du spesielt på muskulaturen rundt øynene og kjenner at den blir mer og mer avslappet. Samtidig synker du dypt ned og inn i en meditativ stemning. Nå er du helt avslappet i hele kroppen, og du skal fokusere på pusten. Ta dype og rolige inn- og utpust, der du «puster med magen». Det vil si at du bruker diafragma (mellomgulvsmuskelen) fullt ut. Kjenn at energien fra pusten brer seg ut i hele kroppen.

 

 • Massasje og aromaterapi er særlig godt egnet ved ubalanse i jordelementet.

 

 • Kanaliser energien inn i praktisk arbeid, der du jobber stødig frem mot et mål. Men dette gjelder ikke hvis du allerede er tynget av plikter og all slags praktiske arbeidsoppgaver. Da bør du heller legge vekt på å inkludere mer lystbetonte aktiviteter i livet ditt. Bruk kreativiteten og finn tilbake til gleden og entusiasmen!

 

 • Utvikle fantasien og kreativiteten! Kanskje kan du ta opp en hobby der du bruker din praktiske sans på en kreativ måte? Dette kan være alt mulig, for eksempel hagestell, matlaging eller kunstnerisk virksomhet.

 

 • Gjør ting som gir glede, begeistring og entusiasme! Mange jordpregete personer er altfor pliktoppfyllende og vil ha godt av å legge pliktene til side for en stund.

 

 • Utvikle større tiltro til livet. Særlig personer med mange planeter i Stenbukken og Jomfruen kan behøve dette.

 

 • Lær å gi slipp på ting, situasjoner og personer når tiden er inne for det. Dette gjelder særlig dem med mange planeter i Tyren.

 

Her kan du lese om stimulering av jordenergien...

bottom of page