top of page

Underskudd eller ubalanse i luftelementet

 

Her har vi samlet en del forslag til hvordan du kan komme i bedre kontakt med luftenergien for å skape en balanse. Rådene gjelder både de som har mangel på luft i horoskopet, og de som har stor overvekt av luft.

 

Symptomer på manglende eller ubalansert luftenergi

 

Hvert stjernetegn i dyrekretsen er relatert til en del av den fysiske kroppen. Lufttegnet Tvillingene har som sine primære soner armer, skuldre og brystkasse, og da særlig lungene. De to andre lufttegnene Vekten og Vannmannen har henholdsvis nyrer og legger/ankler som primære soner. Manglende eller blokkert luftenergi kan derfor skape problemer i disse delene av kroppen.

 

Muskelspenninger i skuldre, brystkasse og pustemuskulatur er typiske symptomer på blokkering av luftelementet. Særlig diafragma (mellomgulvsmuskelen) kan være spent og stram. Denne muskelen hvelver seg over mageområdet og danner en skillelinje mellom kroppens bryst- og mage-parti. Hvis diafragma er anspent, blir det vanskelig å fylle lungene helt opp med luft. Resultatet blir mangel på energi. Å «puste med magen» vil si at man bruker diafragma fullt ut, i stedet for bare å bruke muskulaturen knyttet til øvre del av brystkassen.

 

Ved manglende eller blokkert luftenergi er det mange som har sammensunket brystkasse, eller at muskulaturen i brystområdet er veldig stiv og øm. Eventuelt kan kroppsposituren være kunstig «oppblåst», som en soldat i giv-akt posisjon.

 

Også leggmuskler og ankler kan være stive og anspente ved manglende eller blokkert luftenergi. Du kan ofte få krampe, og da særlig i leggmusklene.

 

Yoga, tai chi chuan, uttøyningsøvelser, massasje, samt kroppsorienterte terapier som polaritetsterapi kan løse opp muskelspenninger og åpne for fri gjennomstrømning av luftenergi.

 

I tillegg til lungene, er nyrene de indre organer som i størst grad står i forbindelse med luftenergien. Manglende eller blokkert luftenergi kan derfor gi seg i utslag i blant annet astma og nyreproblemer.

 

Kroppens luftchakra er hjertesenteret (Anahata chakra). Ubalanse i luft gir ubalanse i dette energisenteret.

 

Andre symptomer på manglende luftenergi:

 

 • Det kan være vanskelig å se tingene objektivt og i det rette perspektiv.

 

 • Som en konsekvens kan man stadig oppleve å bli engasjert i ting og personer som stjeler tid og energi. Hadde man vurdert saken grundigere i forkant, ville man kanskje unngått å havne i trøbbel.

 

 • Det kan være vanskelig å opprette god kontakt med andre. Det blir ikke flyt og god dialog i samtalen.                     

 • Manglende evne til samarbeid. Det kan også være mangel på diplomatiske evner og vansker med å inngå kompromisser. Evnen til å diskutere objektivt og saklig er gjerne lite utviklet.

 

 • Problemer med å tilpasse seg nye ideer, miljøer og mennesker.

 

 

Symptomer på mye, men ubalansert luftenergi:

 

 • Dårlig forhold til den fysiske kroppen.

 

 • Dårlig kontakt med egne og andres følelser.

 

 • Er for mye oppi hodet. Forholder seg abstrakt og overdrevent rasjonelt til personer og situasjoner. Kan bli veldig distansert og avmålt. Utelater følelsene i regnestykket.

 

 • Det kan være en tendens til overdreven plapring og «munndiaré». Mange ord, men lite innhold. Dette gir overflatisk kontakt med andre og indre tomhetsfølelse.

 

 • Legger for stor vekt på tenkning, mental analyse og planlegging, i stedet for å få tingene gjort. Følgen blir handlingslammelse og dårlig gjennomføringsevne.

 

 • Kjører seg fast i unyttig tankespinn eller negative tankebaner. Tendenser til depresjon.

 

 • Overdrevent aktiv og rastløs. Mye mentalt stress, tanker som hele tiden trenger seg på. Spenningshodepine.

 

 • Søvnløshet.

 

 • Overbelastning av nervesystemet. Dette kan gi panikkanfall.

 

 • Puster raskt, påtvunget, overflatisk eller med en ujevn rytme.

 

 • Hevete skuldre, som om man har blitt skremt av noe. Dette kan komme av en underliggende og gjerne ubevisst fryktfølelse, som da gjør at skuldrene stadig er i hevet posisjon. En slik kroppsholdning kan føre til stive skuldre og hodepine. I så fall vil det hjelpe med kroppsorientert terapi og massasje. Dessuten psykologisk arbeid for å bli bevisst hva som skaper den underliggende frykten.

 

 • Kroppsposituren kan være kunstig «oppblåst», som en soldat i giv-akt posisjon.

 

 • Problemer med tarmgass og luft i magen. Kan også ha treg mage.

 

 • Stress som typisk setter seg i nedre del av ryggen. Det kan gi ryggproblemer, som hekseskudd.

 

 • Stressbelastning kan også sette seg i nyrene og blant annet gi høyt blodtrykk.

 

 

Øvelser for å roe ned og harmonisere luftenergien

 

Ved mye, men ubalansert luftenergi vil det være viktig å gjøre ting som roer ned luftenergien:

 

Avslapningsøvelser: for eksempel CD med guidet meditasjon som leder deg inn i en avslappet og meditativ stemning.  Du kan også prøve å ligge på "spikermatte"/yantra-matte, som fås kjøpt på nettet og i mange helsekostforretninger.

 

Konsentrasjonsøvelser: holde oppmerksomheten festet på en ting eller et emne over lang tid. Dette kan være nesten hva som helst. Hva med å studere matematikk, filosofi eller et annet krevende emne som gjør at du må holde fokus og skjerpe oppmerksomheten?

 

Som konsentrasjonsøvelse kan du også bruke visualiseringer. Her er et forslag: sitt rolig og avslappet på en stol. Ryggen skal være rett og øynene lukket. Se for ditt indre øye et symbol eller en ting som betyr mye for deg. Det kan være en blomst, et tarotkort, ditt eget horoskop, eller et annet symbol. Forsøk å se dette indre bildet så klart som mulig, med mest mulig detaljer. Hold oppmerksomheten festet på bildet så lenge du klarer.  

 

Pusteøvelse: Ligg på ryggen og la hele kroppen være avslappet og rolig. Si først til deg selv: «venstre ben er avslappet», og kjenn hvordan musklene slapper av i hele venstre ben. Deretter går du til høyre ben, gir samme mentale beskjed og kjenner at musklene i føtter, legger og lår blir helt avslappet. Ta deretter resten av kroppen i rekkefølge: underliv, hofteområde, mage, brystkasse, hals, nedre del av ryggen, øvre del av ryggen med skuldre. Deretter fokuserer du på nakken, venstre arm, høyre arm, og til slutt hodet.

 

Så fokuserer du spesielt på muskulaturen rundt øynene og kjenner at den blir mer og mer avslappet. Samtidig synker du dypt ned og inn i en meditativ stemning. Nå er du helt avslappet i hele kroppen, og du skal fokusere på pusten. Ta dype og rolige inn- og utpust, der du «puster med magen». Det vil si at du bruker diafragma (mellomgulvsmuskelen) fullt ut. Kjenn at energien fra pusten brer seg ut i hele kroppen.

 

 

Råd for livsførsel ved ubalansert luftenergi

 

 • Få nok søvn og hvile. Bruk tiden før sengetid til å roe ned, og ikke vær aktiv på sosiale medier like før du skal sove.

 

 • Vær forsiktig med koffein og andre stimuli.

 

 • Vurdér å deaktivere Facebook for en tid. Unngå time etter time med chatting og lange samtaler i mobilen.

 

 • Skru av mobilen for en periode. Ha friperioder der du helt unngår internett.

 

 • Vær bevisst på hvordan du snakker og samhandler med andre. Når du har en samtale med en annen person på to-manns hånd, har du da tendens til å snakke mer eller mindre enn samtalepartneren? Og hvordan reagerer folk på det du sier? Følger de oppmerksomt med, eller skjer det ofte at du mister tilhøreren din underveis? Følg med på samtalepartneren og se om blikket begynner å flakke, eller om det er andre tegn som tilsier at han eller hun blir rastløs.

 

 • Utvikle en bedre kontakt med den fysiske kroppen, gjennom for eksempel trening, yoga eller tai chi chuan. Lær å lytte til kroppens signaler.

 

 • Ikke hopp over måltider, spis langsomt og med oppmerksomhet.

 

 • Utvikle kontakt med egne følelser, slik at du blir mer bevisst dem. Når du står overfor en situasjon eller person og har tanker om dette, kan du samtidig spørre deg selv: Men hva føler jeg egentlig nå?

 

 

Her kan du lese om stimulering av luftenergien...

 

bottom of page